Sover du egentlig godt?
Måske gik du og troede at grøntsager og løbeture var svaret, når det handler om livskvalitet, velvære og sundhed. Men vidste du, at god søvn faktisk også spiller en stor rolle?
Når vi sover restituerer kroppen og hjernen, så begge dele er klar til at føre dig igennem en ny dag, med opladet energi. Får kroppen ikke nok timers søvn, kan det lave rod i systemet. Søvnmangel kan blandt andet være forbundet med højere risiko for hjertekarsygdomme, overvægt, svækket immunforsvar, depression og diabetes2.
For de fleste voksne er det nødvendigt med mindst 7 timers søvn hver nat – og hvis du ikke når op på de 7, er du desværre ikke alene med den dårlige vane – men den information, gør jo ikke dit helbred bedre.
Derimod har vi samlet lidt tips, som forhåbentligt kan hjælpe dig til en bedre søvn, et bedre helbred og en bedre livskvalitet.
- Lad telefonen ligge i stuen, og tag den ikke med ind i soveværelset
For at falde i søvn, har vi brug for søvnhormonet melatonin. Melatonin skabes i hjernen i takt med dagslysets rytme. Skærmenes blå lys, minder om dagslys og kan drille dit indre ur, til at tro det er højlys dag. Det forhindrer melatonin-produktionen i at gøre det det skal – at få dig til at døse hen. Og fristes du nu til at sætte telefonen på ”Night shift”, så lad os stoppe dig inden, du når så langt – for selvom ”Night shift” funktionen giver et varmere lys, er det ikke nok til at modvirke dit indre ur. Så hvis din telefon også fungerer som vækkeur, bør du sætte det i god tid. Dit indre ur og din søvn har nemlig bedst af, at du ikke kigger på telefonen, op til 2 timer før du går til køjs.
- Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, også i weekenderne
Det lyder måske lidt kedeligt, men den er faktisk god nok – en stabil døgnrytme er vigtig for en optimal søvn. En stabil døgnrytme går ganske enkelt ud på at stå op og gå i seng på de samme tidspunkter (+/- en time) hver dag – også i weekenden. Det betyder også, at hvis du kommer sent hjem en aften og ødelægger rytmen, skal du ikke kompensere for manglende søvn ved at gå tidligt i seng eller sove længe i weekenden, men i stedet hjælpe din krop tilbage i den rytme den kender. For at skabe en god døgnrytme, er det også vigtigt at sørge for at få en masse lys om dagen og en masse mørke om aftenen. Det hjælper dit indre ur til at skelne mellem nat og dag – og du ved jo allerede, at det med lyset hjælper melatoninen til at arbejde rigtigt.
- Hold dit koffein- og alkoholindtag til det minimale
Koffein er godt, hvis du skal holde dig vågen – knap så godt, hvis du skal sove.Det tager i gennemsnit 5 timer for kroppen at halvere koffeinniveauet i kroppen – og selv på halv styrke, har koffein stadig en stimulerende effekt. Hører du til dem, der sagtens kan falde i søvn efter en god kop aftenkaffe, så læs lige videre engang – for selvom du nemt falder i søvn, går koffeinen alligevel ind og forstyrrer din søvnrytme. Den laver rod i dine søvnfaser, og gør at du får mindre af den dybe søvn, hvilket forringer søvnkvaliteten markant. Det er i øvrigt også den dybe søvn der bliver påvirket, hvis du drikker alkohol i timerne inden sengetid.Så, hvis du ønsker optimal søvn, er det en god idé at få slukket for kaffemaskinen omkring kl. 16 (eller 6 timer før du går i seng).
- Sove i et køligt rum
Temperaturen er vigtig, når man sover, og du har sikkert læst en masse råd om præcis hvilken temperatur, der er god at sove i. Men sandheden er, at den rette temperatur for din nabo, ikke nødvendigvis er den rette for dig. Men der er forskellige ting, som gør sig gældende for alle mennesker, som du kan tage udgangspunkt i, for at finde den måde du sover bedst. Når vi sover sænkes kroppens temperatur. Det gør den for, at vi bruger mindst muligt energi under søvnen, så vi i stedet kan spare energien op til en ny dag. Hvis det bliver for varmt omkring os, begynder vi at svede og vækkes måske af en fugtig dyne. Bliver det modsat for koldt, skal kroppen bruge energi på at varme op – hvilket heller ikke er optimalt for søvnen. Netop fordi kroppen selv sænker temperaturen, sover de fleste bedst i en temperatur der er lidt kølerigere end de resterende rum i huset. Har du ikke eneret over termostaten i soveværelset, kan du prøve at tage et kig på Dunlopillos temperatur regulerende topmadrasser og se om det kunne være noget for dig.